Koffie & thee

Als koffie- en theemanager zorg je ervoor dat de voorraad nooit op raakt en zet je op (bijna) elke namiddag thee.

Koffie

Koffie (#coffee channel) is een belangrijke start van de dag voor vele. Bij Wieni zetten we in op lekkere koffie. Alle werknemers genieten van koffie die we kopen bij lokale, Leuvense koffieplekken.

Koffiemanager

Als koffiemanager ben je verantwoordelijk voor de beide koffiemachines bij Wieni.

Ontmoet JURA, de koffiemachine van Wieni.

Onze Jura met daarnaast onze koffiebonen van Tãne Roasters Collective.

"De JURA"

De JURA is een volautomatische espressomachine waarin je (door de vele koffie’s die de Wieni’s drinken) enkele malen per dag de bonen en het water moet aanvullen. Elke Wieni kijkt na het zetten van zijn tas koffie even of het water of de bonen moeten worden aangevuld. Zo kan je meteen geniet van een lekkere tas en moet je niet eerst de “rommel” van de vorige opruimen.

Enkele belangrijke signalen op de machine:

  • Het lampje dat het koffiebakje toont blinkt - dit wilt zeggen dat je het bakje met de gemalen koffie moet leeghalen. Dit doe je door het deksel aan de bovenkant eruit te halen en vervolgens aan te vullen met “verse bonen”. 

  • Het lampje met water blinkt - dit wilt zeggen dat je het water moet aanvullen.

  • Meerdere lampjes flikkeren en knipperen en je raakt helemaal overstuur omdat je koffie nodig hebt - de handleiding (zie verder) nemen en rustig lezen wat er aan de hand is. 

De koffiemanager reinigt elke vrijdag deze koffiemachine. De instructies hiervoor (en ook de instructies van alle lichtjes op de machines) zijn te vinden in de handleiding van de machine, die te vinden is in het houten bakje onder de koffiemachine.

brAun Aromamaster Classic

Filter koffie

Sinds het najaar van 2019 is er nieuwe koffiemachine bij Wieni. In deze machine zetten we dagelijks doorloop koffie, zodat je gewoon kan gaan tanken.

Na het zetten van de koffie gooi je meteen de koffieruis samen met de filter weg in de vuilbak. De pot zelf wordt verwacht om elke dag gekuist te worden gewoon met water. Na een bepaalde periode kuisen we de thermos met azijn. De koffiemanager ziet toe op de regelmaat van deze reinigingen.

We volgen de “gouden regel” van 60gr koffie per liter water. Je neemt hiervoor het gefilterde water (en niet het water van de kraan).

De handleiding van de koffiemachine

Alle antwoorden over hoe de koffiemachine lees je hier …

Melk bij de koffie

Aangezien we gebruiken maken van speciality koffie is melk een taboe. Doe je het toch, zorg dan zeker dat je dit niet voor de ogen van een andere Wieni doet. Je kan je namelijk verwachten aan enkele vieze blikken.

Not sure if I like coffee or just coffee flavored sugar milk

Koffie in Leuven

De koffie die we bij Wieni drinken - toch die van de Jura - komt veelal van twee locaties binnen de ring van Leuven, Noir en Mok. We lichten deze twee koffiebars even kort uit.

Noir Koffiebar

Noir is een Leuvense koffiebar waar Sander ’s morgens geregeld zijn dag start. Hier kopen we (meestal) de espressobonen. Noir heeft sinds 2019 een eigen branderij: Tãne Roasters Collective

Wanneer je Noir binnen stapt, vind je aan de linkerkant de bonen. Even vragen aan Kris of hij dit op factuur kan plaatsen is een uitstap die je als koffiemanager minstens een keer per maand zal maken. Soms krijg je van Kris nog ’n espresso van het huis. Ideaal om de dag perfect te starten. Blijf je soms iets langer hangen, dan zijn er gelukkig de #flexibele-werkuren.

> Naamsestraat 49, 3000 Leuven, België

Het aanbod van thee.

Thee

In de keuken is ook een ruim assortiment aan thee en een waterkoker te vinden Wieni heeft ook een grote, rode theepot. Vraag dus even in de #thee channel of er iemand mee drinkt. De thee bestellen we wanneer het nodig is. We hebben geen vaste leverancier van thee, maar de laatste keren bestelden we bij NOEN. Eén van hun thee's, genaamd Levensenergie, is alvast een groot succes bij ons.

Geen thee op de kast

Zet je thee - laat deze dan in de keuken staan. Een beetje beweging kan geen kwaad. De thee op de kast zetten is 'n no-go!