Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Wieni Tipt: onze favoriete podcasts

Er is een overload aan podcasts en het audio-aanbod zal de komende jaren alleen maar toenemen, je ziet haast de pod door de bomen niet meer. Tijd voor een selectie van onze Wieni's met een mix van tech-, design-, en andere topics. Veel luisterplezier!

Naar welke podcasts luistert Tischa, backend developer?

Tech45: Een Vlaamse podcast, met een focus op actuele media en technologie, waarin elke week leuke tips te ontdekken zijn.

Darknet Diaries: Anekdotische verhalen over de duistere kant van technologie. Meteen vanaf de eerste aflevering was ik 'hooked'! De host dompelt je onder in spannende mind-blowing verhalen.

Stuff You Should Know: Heerlijke podcast over alles en nog wat. Als je tijd te besteden hebt en nieuwsgierig bent naar - hoe dingen werken - waarom iets is zoals het is - is Stuff You Should Know een 'must-hear'.

There are no girls on the internetGesprekken over ethiek in de digitale wereld  - triggered de luisteraar tot nadenken.

How I Built ThisInteressante en inspirerende babbels met topondernemers in de business wereld.

De favorieten van Melanie, javascript developer

Revisionist History: Malcolm Gladwell neemt je terug in de tijd om de geschiedenis te herinterpreteren. In elke aflevering neemt hij een specifieke gebeurtenis, persoon of idee - en wordt gevraagd of we het de eerste keer wel goed hadden gedaan. Want soms verdiend het verleden een tweede kans.

Nerdland: Een maandelijks overzicht van het belangrijkste en boeiendste wetenschapsnieuws. #MuskScepsis

Making sense: Neurowetenschapper en filosoof Sam Harris onderzoekt belangerijke en controversiële vragen over de menselijke geest, de sameleving en actualiteit.

Vranckx & Byloo: Conflictjournalist Rudi Vranckx en Vincent Byloo maken elke maand de stand van de wereld op. 

De favorieten van Sophie, Product Owner bij Wieni

De Machine: Een tweewekelijkse podcast over alles wat te maken heeft met muziek. Van de contracten van Kanye tot waarom vinyl boomt tijdens corona. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingsdiensten, platenmaatschappijen, ... 

Digitaal Vermogen: Heel interessante podcast over digitaal groeien. Denis Doeland werkte 18 jaar bij ID&T en hield zich daar bezig met de online activiteiten. De berichten die hij op zijn blog plaatst, worden in de podcast naverteld. Toegegeven, ik ben geen fan van de manier waarop het verteld wordt in de podcast, maar wat er gezegd wordt, is wel zeer leerrijk. Check ook zeker z'n blog

Bart Van Thillo - Cloud Developer

This podcast will kill you: Dit is een Amerikaanse podcast door 2 disease ecologists. Elke 2 weken is er een nieuwe aflevering waarbij beide dames een besmettelijke ziekte bespreken op een sappige, verwonderde manier, voorzien van een speciaal aangepaste cocktail. Een beetje horror, leerrijk, en heel amusant.

Hardcore History: Als een beetje geschiedenis je wel kan smaken dan zijn er voor mij weinig beter dan Dan Carlin's Hardcore History. Winnaar van verschillende podcast awards, miljoenen keren beluisterd, elk half jaar een nieuwe aflevering met topics zoals The What-Ifs of 1066, The Celtic Holocaust  of Wrath of the Khans. Beluister zeker de uren (!) durende podcasts over de val van het romeinse rijk (Death Throes of the Republic) en de 1e wereldoorlog (Blueprint for Armageddon). Voor mij is het niet alleen de grondigheid en oog voor detail van deze podcasts, maar ook de heel aangemane stem van dhr. Carlin zelf die deze podcast tot een absolute aanrader maakt voor mij.

Fall of Civilizations: Een beetje in lijn met de vorige, een podcast over grote beschavingen en de manier waar zij tot verval zijn gekomen. Minder epic dan Hardcore History, maar zeker een beluistering waart. Er wordt ook geprobeerd muziek e.d. uit de tijd van de beschaving te recreeren en er is ook online beeldmateriaal op de website.

Bob (nl):  Een productie van onze noorderburen over een Antwerpse dame die op het einde van haar leven verhalen begint boven te halen over 'Bob'. Een podcast in zes afleveringen waar op zoek wordt gegaan naar wie Bob nu eigenlijk is. Ik zat er helemaal in.

Nerdland (nl): Hoeft weinig bij verteld te worden. Nerdland! Wombats!

Naar welke podcasts luistert Marie, interface designer?

Nerdland: Een maandelijkse podcast waar ze het wetenschap en technologie nieuws van de afgelopen maand bespreken.

WELCOME TO THE AA: Iedere week nodigen Alex Agnew en Andries Beckers een gast uit en bespreken ze de stand van alles wat hen aanbelangt. Een fijne podcast waar de gast ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te delen. 

De volksjury: De beste Nederlandstalige true crime podcast. De vriendinnen Laura en Silke nemen je mee in de meest lugubere moordzaken waardoor je na het luisteren van een aflevering niemand meer kan vertrouwen. 

Ben je nog aan het kijken: In de nieuwe podcast van comedian Xander De Rycke nodigt hij elke week een gast uit om diens favoriete televisiereeks bespreken. 

Jelle Van den Bergh - CEO

Een podcast over Media: Heerlijke en hilarische discussies over trends in media en technologie. Niet van journalisten of nitwits met de zoveelste zoutloze mening. Twee ondernemers die hun strepen verdien(d)en als CEO in een innovatief mediabedrijf. Het boeiende is dat ze permanent op zoek zijn naar extra toegevoegde waarde op andere kanalen: instagram memes, telegram chat, betalende nieuwsbrief, member-events,... ze stoppen nooit met experimenteren!  

Verwondering"De podcast over design waar je beter van gaat kijken". De oprichter van Momkai, een van de beste designstudio's uit Nederland, in gesprek over design. De site met visuele onderbouwing van de podcast is ook echt een meerwaarde bij de audio.

The a16z Podcast: Andreessen Horowitz is nog net niet zo oud als Netscape, maar als venture capitalists weten ze maar al te goed waar de internetklepel hangt. Hier moet je zijn voor de laatste innovatie- en tech trends met wereldwijde impact. 

Masters of Scale: Reid Hoffman is de oprichter van LinkedIn en heeft het over groeistrategieën van start- en scaleups. De podcast is qua productie (sound, montage,...) echt hoog niveau! 

Reply All: "A podcast about the internet" - een reeks met een serieuze track record, diverse topics en niet geschuwd van enige controverse.

Suzy Q&AEen frisse babbel over hardlopen, met de hoofdredacteur van Runners World en topatlete van wereldniveau. Allebei geen betweters, maar mensen die met hun beide voeten op de grond staan.  

TouchéEen van mijn grote idolen, Friedl Lesage, een van de beste interviewsters die ik ooit gehoord heb. Kijk niet naar de namen die ze voor haar microfoon krijgt, maar luister naar wat zij eruit krijgt en wat ze te vertellen hebben. Innemend. Pakkend. Onbevooroordeeld en vrij. 

Jong Beleggen: Ik kende tot voor kort niets van financiële markten, maar het duo Pim & Milou legt het wel erg helder uit. Twee jonge ondernemers die met een goeie Notion-kennisdatabank, een publieke spreadsheet met een aandelenportefeuille, en een actief forum leren ze je heel wat bij over wereldeconomie.

Welke podcasts luistert Sander, frontend developer, voor het slapengaan?

Man Man Man, De PodcastBas, Chris en Domien proberen niet te struikelen op het levenspad van de moderne man. Hilarische, prijswinnende podcast met drie mannen - die elkaar hebben leren kennen toen ze met z’n drieën werkten aan Domiens avondschow (bij de Nederlandse zender 3FM) - waarin ze op zoek gaan naar hun mannelijkheid. Hilarische, eerlijke en open podcast. Veel zaken zijn zo herkenbaar … Sinds kort is er ook een soort tegenhanger. Drie vrouwen in een podcast, waarin ze elke aflevering open en eerlijk praten over een centraal thema: Poespas De Podcast.

De VolksjuryLaura en Silke speculeren op een onverantwoorde manier over (on)opgeloste moordzaken. De dames hebben erg aangename stemmen om naar te luisteren. De laatste special rond De Bende van Nijvel kwam zelfs in vier delen. True crime, in een podcast van eigen bodem.

De Standaard Podcast: Actuele zaken dieper uitgelicht door De Standaard. Vaak interessante thema's, al durf ik veel zaken rond politiek over te slaan…

Voor de Show in Toomler: De wekelijkse podcast van Rayen Panday en Stefan Pop waarin ze op zoek gaan naar de comedy in persoonlijke verhalen en de actualiteit. Om de week met een gast en altijd vanuit comedyclub Toomler.

Nieuwe Feiten: Deze podcast belicht iedere (week)dag nieuwe feiten. Lieven Vandenhaute gaat iedere weekdag op zoek naar nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert. Toegegeven, deze luister ik vaak voor ik ga slapen.

De Wereld van SofieSofie Lemaire en haar team gaan elke week op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen. Je ontdekt het in 'De Wereld van Sofie'.

Nerdland: Deze podcast, onder leiding van Lieven Scheire, staat bij heel wat Wieni's in het lijstje en alsook bij mij. De leukste nerdweetjes, iedere maand. Team Musk!

The Minimalists PodcastJoshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus praten over leven met minder spullen. Je kent ze misschien van de gelijknamige documentatie op Netflix? Ik volg trouwens ook de regiseur, Matt D'Avella, op YouTube.

De Popcast van de week: Stijn van de Voorde belicht elke week het popnieuws.

 

Bart Vermijlen - COO

No Such Thing as a Fish is een show van de researchers achter het BBC-programma QI. Elk panellid haalt zijn of haar favoriete feit van de week aan, waarna de rest daar vrolijk op inpikt. Heel erg nerdy en wetenschapscommunicatie. Lieven Scheire was tijdens 2 vroege episodes gastpanellid. Het format vertoont dan ook heel wat gelijkenissen met Nerdland Maandoverzicht. In 2020 gingen ze op tournee, en zag ik ze live in de Arenberg. Topervaring!

In Song Exploder haalt Hrishikesh Hirway samen met artiesten hun songs van naald tot draad uit elkaar. Heerlijke podcast wat betreft sound design. Ik ben ook grote fan van de vergelijkbare Classic Albums documentaires van BBC. Maar de ervaring om dit enkel op basis van audio te doen is misschien zelfs nog beter. Fantastisch om Bon Iver, Arcade Fire, Fleetwood Mac,... hun nummers te horen analyseren en uit mekaar halen. (Voor de fans die toch beeld willen, is er nu ook een spin-off op Netflix)

Vergelijkbaar is de Mastertrack podcast van Floris Daelemans. Het volledige verhaal achter Belpop-klassiekers wordt met veel liefde uit de doeken gedaan. Weten welke piano gebruikt wordt op Leave A Light On van Marble Sounds, en waarom. Daar word ik gelukkig van.

Nog een stap verder gaat Switched on Pop. Een songwriter en een musicoloog duiken extreem diep in een nummer. En maken bruggen tussen een strofe van bij voorbeeld A-HA en het einde van een partita van Bach. Ze sleuren er met plezier maatschappelijke trends, filosofische reflecties, sociologie of psychologie bij. "Dig deep into the musical properties of these hit records."

Interne keuken mag dan wel een radioprogramma zijn. Het werkt perfect als podcast. Ideaal voor lange loopsessies. Brede waaier aan onderwerpen. Steeds interviews die overlopen van vakmanschap.

EntreLeadership is het vlaggenschip van de Amerikaanse business podcasts. Erg Amerikaans, maar de gasten in de show zijn het waard. Noem een top 10 business boek schrijver en de kans is groot dat hij bij EntreLeadership langskomt.

Naar welke podcasts luistert Wietse, frontend developer & motion designer bij Wieni

NerdlandDoor de meesten wel gekend – dé podcast bij uitstek voor nerds, met een overzicht van het wetenschaps- en technologienieuws van de afgelopen maand.

WELCOME TO THE AAOok deze kan niet ontbreken bij menig podcast liefhebber en werd dan ook al verschillende keren door andere Wieni's aangehaald. Podcast waar Alex Agnew samen met partner in crime Andries Beckers op zoek gaan naar mensen of onderwerpen die deel uitmaken van hun leefwereld.

De universiteit van Vlaanderen(Bijna) dagelijkse college's van topwetenschappers uit heel Vlaanderen over wetenschap, technologie, biologie, ...

De VolksjuryEen podcast over (on-)opgeloste moordzaken, go check it out!

De Kobe ShowGesprekken over nieuwsgierigheid, liefde, technologie, werk, familie, geschiedenis, filosofie, ...

De Meeloper: Ideaal om tijdens het lopen synchroon mee te hijgen – Sam De Bruyn loopt elke week de vaste route mee van een sportieve bekende Vlaming.

Echt GebeurdBij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat ze zelf hebben meegemaakt.

Plankgas: Voor de F1 liefhebbers – een stel jonge gasten die na elke GP een leuke nabschouwing geven, vol geeky details.

Over Over De Oceaan: Aanrader voor diegenen die maar niet genoeg konden krijgen van het programma.

TED Talks DailyDe naam zegt het zelf – dagelijkse TED talks in podcast formaat.

 

Ken je zelf nog een boeiende podcast?

Goed voor jou! Alleen echte Wieni's kunnen natuurlijk in dit lijstje komen. Wil je toch absoluut jouw gouden tip kwijt, dan raden we je aan om te solliciteren. Benieuwd over hoe het er bij ons aan toe gaat en welke vacatures er zijn?

Werken bij Wieni