Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Toegankelijkheid, vaste pijler in het Wieni DNA

Als het van Wieni afhing, was élke website en webapplicatie toegankelijk. We ademen een inclusieve benadering op Accessibility in alle fases van ons proces - van strategie en wireframes tot design en development. Benieuwd in welke verschillende elementen en initiatieven dat zich precies uit? Je ontdekt het hier. 

Onze technische kick-off meeting

Accessibility = inclusief denken

Voor Wieni specifiek staat Accessibility gelijk aan inclusief denken, van wireframe fase en development tot productie- én contentfase. De website moet eenvoudigweg voor iedereen toegankelijk zijn, met een betere performantie en SEO als resultaat. 

Ons blindstaren op straffe effecten en toeters en bellen? Nee, voor ons primeert de essentie: een website moet doen wat het moet. En dat voor zoveel mogelijk mensen. 

Helaas leeft de perceptie dat een toegankelijke website enkel betekent dat ze vlot bruikbaar is voor mensen met een beperking. Maar Accessibility gaat net over de mate waarin de website voor iederéén toegankelijk is: 

  • Voor gebruikers met een gebrekkige internetverbinding of een beperkt data abonnement, bij wie de website dan misschien trager of helemaal niet laadt
  • Voor gebruikers met een goedkopere, oude of slecht werkende smartphone, waardoor het knap lastig is om door de website te navigeren 
  • Voor gebruikers met een visuele beperking, dus slechtziende of blinde mensen -  zij gebruiken het toetsenbord en een screenreader om content te raadplegen
  • Vlot te raadplegen op verschillende toestellen: een toegankelijke website is responsive, dat wil zeggen dat ze zich aanpast aan de schermgrootte - ongeacht desktop of mobiel, maar ook naar een screenreader

Web Content Accessibility Guidelines

Hoe Wieni web content dan precies toegankelijk maakt voor zoveel mogelijk mensen? Door de officiële principes voor toegankelijkheid strikt te volgen. Die zijn beter bekend als de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een reeks internationale regels. 

Bekijk hier de richtlijnen

AnySurfer als kwaliteitslabel 

Natuurlijk hoef je ons niet op ons woord te geloven, maar misschien wel op dat van AnySurfer. Die organisatie labelde ons als erkende webbouwer! Met haar missie om de online wereld toegankelijk te maken voor iedereen, ademt AnySurfer gewoonweg Accessibility. Ze houdt zich bezig met het informeren over de toegankelijkheid van websites, en werkt nauw samen met de door haar erkende webbouwers. Ook Wieni kreeg die, door te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • We begrijpen de principes van Accessibility: elke Wieni medewerker volgt de AnySurfer training. 
  • We passen deze principes ook toe: onze website en die van klanten zoals DNS Belgium  behaalden afgelopen twee jaar het AnySurfer label, door te voldoen aan de officiële Web Content Accessibility Guidelines. 
  • We promoten toegankelijkheid bij onze klanten: zij krijgen een heldere opleiding en documentatie om toegankelijke content te publiceren.

Accessibility in de praktijk bij uzleuven.be

Benieuwd naar zo'n website die volledig getuigt van Accessibility? Wieni ontwikkelde de gloednieuwe website voor UZ Leuven, die als eerste universitaire ziekenhuis in Vlaanderen strikt voldoet aan de nieuwe richtlijnen! 

Bekijk de UZ Leuven case