Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Analyses

Voor een gestructureerde werkwijze hanteren we driedelig proces, waarbij de Functionele en de Technische Analyse de blauwdruk zijn. Voor de klant én voor onze interne werking. Hier schetsen we hoe dat in zijn werk gaat.

Van Functionele Analyse …. 

Elke digitale oplossing of web app kent enerzijds een functionele en anderzijds een technische invulling. Na het voortraject of de intake meeting met de klant, gaan de Designers aan de slag met wireframes. Eens de klant die heeft goedgekeurd, steekt het design- en technische team de koppen bij elkaar. Samen ontwikkelen ze de Functionele Analyse: de leidraad om van briefing naar design tot het uiteindelijke front- en back-end development te gaan. Dat gebeurt steeds met het oog op: 

  • Doel: wat moet de website of applicatie bereiken? 
  • Werking: welke functionaliteiten zijn nodig om dat doel te bereiken? 
  • Externe services: met welke al dan niet bestaande tools moet de website samenwerken?

Hierbij komt flink wat visuele ondersteuning kijken. Van wireframes tot flows en maps: stuk voor stuk geven ze richting aan het verloop van het project. Zo staan alle neuzen steeds in dezelfde richting. Natuurlijk houdt ons Project Management team voortdurend de vinger aan de pols. 

 

… naar Technische Analyse 

Maar vergis je niet: deze Functionele Analyse is niet helemaal definitief. Afhankelijk van latere technische keuzes of vereisten (bijvoorbeeld de chronologische weergave van nieuwsitems of tags) wordt ze soms nog bijgestuurd. In elk geval is de Functionele Analyse wel de basis voor de Technische Analyse. Daarbij delen we de website of -applicatie onder in verschillende delen. 

Al het nodige documenteren we in een referentiedocument voor front-end en back-end ontwikkelaars. Denk aan:

  • Meertaligheid: welke pagina’s of velden moeten al dan niet worden vertaald?
  • Permissies en rollen: wie krijgt welke bevoegdheden om inhoud aan te passen? 
  • Integraties met andere tools: met welke crm en e-commerce platformen moet de website informatie uitwisselen?

Aan het einde van de volledige analysefase maakt de Product Owner het project aan in GitLab. Voer voor onze programmeurs en ontwikkelaars! 

Wist je dat we recent onze grootste Technische Analyse ooit deden?

Bekijk hier ons werk voor UZ Leuven! ​​​​​​​