Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Bart, Chief Operations & Teamwork

Full name: Bart Vermijlen / Home office: Berchem / Bij Wieni sinds: 2020 / Personal Wieni ID #48

Wat doe je bij Wieni?

Ik ga elke dag opnieuw op zoek naar de fit tussen de organisatie die we met Wieni willen zijn, en de manier waarop Wieni als organisatie werkt. In mijn gereedschapskist zitten vooral agile schroevendraaiers en design thinking smeerolie. Daarnaast focus ik me op enkele concrete projecten en klanten.

Je hebt bakken ervaring in verschillende (digitale) agencies en mediabedrijven, wat heeft jou dan nog kunnen verrassen bij Wieni?

De Wieni waar(he)den. Die staan niet enkel op papier, maar die worden ook écht waargemaakt. Wieni gaat voorbij de klant-leverancier relatie, en kruipt onder het vel van de organisaties waarmee we samenwerken. Heel dicht bij de kern van de agile principes, zonder de overbodige buzzwords.

Waar zie jij bij Wieni nog de grootste evoluties de komende 3-5 jaar?

Een nog betere teamwerking. Om het met scrum waarden te zeggen: groeien in focus, moed, inzet, openheid en respect. Met als einddoel dé referentie worden voor geoliede (software) teams die topproducten voor topklanten neerzetten.

Hoe blijf jezelf ahead of the curve? Hoe blijf je mee met de laatste trends in (organisation) design of technologie? Wie of wat zijn jouw persoonlijke inspiratiebronnen?

Ik haal heel veel energie en inspiratie uit de internationale agile scene. Na events zoals XP Days Benelux kom ik steevast naar huis met een overvloed aan nieuwe bronnen en invalshoeken. En daarnaast heb ik ook wat persoonlijke helden zoals Henrik Kniberg en Christopher Avery die ik van heel nabij volg.

 Je staat bekend als de man van de krachtige oneliners, gevatte termen, de quotes en anecdotes.  Wat is jouw persoonlijke top 3?

“A fool with a tool is still a fool”

van de fantastische Jim Simmons die ik ontmoette bij Resn in Nieuw-Zeeland

“Wat is de beste project management tool?” is zowat de meest gestelde vraag die ik krijg. Ik antwoord dat steevast met deze quote. Het agile manifesto zegt niet voor niets “Individuals and Interactions Over Processes and Tools”. Maar dat betekent niet dat tools onbelangrijk zijn. Datzelfde manifesto zegt ook “...while there is value in the items on the right, we value the items on the left more.” De juiste tools zijn belangrijk, maar de kwaliteit van de interacties tussen teamleden is belangrijker.

“In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not.”

Einstein

Ik ben geen fan van zware planningen en excessieve gantt-charts. Wel van iteratief werken om zo snel mogelijk hypotheses rond waarde te valideren bij gebruikers. Je kan mooie theorieën hebben rond wat zal werken, maar zolang je het niet in de praktijk brengt, zijn die theorieën niets waard. Er gaat bij mij ook steevast een alarm af als iemand in een gesprek de woorden “in theorie” gebruikt. Dan kan je er vanop aan dat de praktijk anders zal uitwijzen.

"Customers don't care about your solution. 
They care about their problems.”

Dave McClure

Dit sluit aan bij de vorige quote. Je kan een prachtige technische architectuur opzetten. Maar als échte gebruikers er niet mee aan de slag gaan, ben je vaak het verkeerde probleem aan het oplossen. Starten vanuit empathie met eindgebruikers is dan ook de enige manier om het juiste product voor de juiste gebruiker neer te zetten.