Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Gertjan, Visual Interface Designer

Full name: Gertjan Verheyden / Home office location: Lier / Bij Wieni sinds: 2014 / Personal Wieni ID #024

 

Wat doe je bij Wieni?

Volgens mijn officiële titel ben ik een visual interface designer. Ik focus me dus voornamelijk op de esthetische kant van design. Zo maak ik ontwerpen in onder andere Figma en Sketch die later kunnen dienen als basis voor het daadwerkelijk bouwen van de websites, webapps,... die Wieni ontwikkelt. Visual design is dan ook zelden het afgewerkte product, maar eerder een handleiding of conversation starter waar developers mee aan de slag gaan. Dit kan in de vorm van volledig uitgewerkte schermen, component libraries, klikbare prototypes, wireframes,... . Verder is het minstens even belangrijk om betrokken te blijven bij de verdere ontwikkeling en feedback te geven waar nodig.

Wat deed je daarvoor?

Voor ik bij Wieni terecht kwam, studeerde ik Grafisch Ontwerp aan Sint Lucas Antwerpen. Tijdens mijn masterjaar moest ik een stage doen. Aangezien ik meer interesse had in digital dan in print design, zocht ik een stageplaats die daarbij aansloot. Dat was Wieni. 

Wat verstaat Wieni allemaal onder de term “design”?

Design binnen Wieni gaat veel ruimer dan enkel het visuele aspect en omvat eerder de volledige conceptuele fase. Zo proberen we steeds te zoeken naar de best mogelijke digitale vertaling van de wensen en doelen van de klant. Dit kan verschillende vormen aannemen, gaande van paper prototypes, wireframes, pixel perfect screen designs, component libraries en clickable prototypes tot ... . Welke dat net zijn bepalen we steeds op maat van elk project.

Hoe heb je Wieni al beter gemaakt?

Toen ik bij Wieni begon lag de focus voornamelijk op development en was er van een uitgebouwd design team nog niet echt sprake. Nu, enkele jaren later, durf ik wel te zeggen dat we ook op design vlak (nog) veel beter geworden zijn en er een sterk design team staat met allemaal zeer getalenteerde mensen. En ik hoop dat ik zelf toch ook wel mijn steentje heb bijgedragen aan deze evolutie.

Hoe moeilijk is het om als designer met developers samen te werken?

Niet moeilijk, eerder leerrijk en fijn. De wisselwerking tussen design en development is voor mij net een van de grootste pluspunten aan werken bij Wieni. Zo leer je als designer heel veel van developers over hoe een website of webapp nu net in elkaar zit en hoe je daar het best mogelijke ontwerp voor kan maken. Ook is het altijd fijn om te zien hoe ze aan de slag gaan met een ontwerp en met nieuwe ideeën en voorstellen komen om alles naar een hoger niveau te tillen. Wat dan weer inspirerend kan werken voor nieuwe projecten en ontwerpen.