Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Marie, UX Concept Designer

Full name: Marie Devos / Home office location: Brussel /

Bij Wieni sinds: 2021 / Wieni ID #50

Wat doe je bij Wieni?

Ik werk bij Wieni als UX concept designer. Zie het als het ontwerpen van de basis, de scherm architectuur, het grondplan van een digitaal product. Als UX designer ben ik vooral bezig met oplossingen zoeken voor een bepaalde uitdaging: hoe kunnen we deze stappen zo eenvoudig mogelijk maken? Hoe zorgen we ervoor dat de gebruiker alle essentiële informatie in één oogopslag te zien krijgt? Het is de basis waar de visual designer en developers verder op bouwen.

Wat was je meest complexe opdracht tot nu toe bij Wieni en hoe heb je deze tot een goed einde gebracht?

Mijn eerste project, Rhetoric, was best wel een pittig project op vlak van omvang en complexiteit. Het meest uitdagende aan dit project was het constant vereenvoudigen van de schermen. We streefden naar een uiteindelijk resultaat waar de gebruiker door minimale inspanning alle essentiële content te zien zou krijgen. 

Door jezelf beperkingen op te leggen zoals mobile first designen bijvoorbeeld ga je automatisch beter nadenken over welke content moet primeren op een pagina. Daarnaast is het regelmatig feedback vragen ook heel belangrijk, dit zorgt voor heel wat nieuwe inzichten.

Welke rol speelt technologie in jouw functie als designer?

Als designer is het belangrijk om de technische haalbaarheid van wat je aan het bouwen bent altijd in je achterhoofd te houden. Tijdens mijn opleiding leerde ik zowel designen als programmeren. Deze combinatie is goud waard, als designer heb je notie van development en als developer heb je notie van design. 

Je bent begonnen in volle “Coronathuiswerkmodus”. Hoe heb je dat ervaren?

Dubbel, langs de ene kant vind ik het jammer omdat ik de meeste van mijn collega’s enkel online heb ontmoet maar ik zie ook veel voordelen in het thuiswerken. Ik kan wel wennen aan de flexibiliteit die het thuiswerken met zich meebrengt maar dit dan liefst in combinatie met af en toe eens samenkomen met de collega’s. 

Welke bronnen raadpleeg jij om inspiratie op te doen en bij te blijven met nieuwe trends?

Op dit moment is Instagram mijn grootste inspiratiebron. Daar volg ik uiteenlopende accounts waardoor de content die ik te zien krijg mij ook blijft inspireren en verrassen. Naast Instagram laat ik me ook graag inspireren door op Dribbble en Behance te scrollen. En ja, sorry, ook TikTok is de laatste tijd meer en meer mijn inspiratiebron geworden. Mensen delen echt heel interessante content op dat platform. 

Als je voor 1 project met een topdesigner ergens ter wereld zou kunnen samenwerken, wie zou dat dan zijn?

Annie Atkins! Annie is de graphic designer van onder andere de props in de Wes Anderson films. Enkele jaren geleden leerde ik haar kennen tijdens een talk op Bump festival. In haar talk geeft ze enkele voorbeelden van hoe bepaalde props tot stand zijn gekomen. Soms komt een prop maar enkele seconden in beeld maar heeft het wel uren werk gekost om het te maken. Ook de manier waarop ze de props maakt is super fascinerend. Alles in de film is handgemaakt: een handgeschreven brief, de inktvlekken op een brief tot de zegel en stempel op de enveloppe. Op YouTube kan je enkele talks van haar terugvinden waar ze deze voorbeelden en het proces erbij toont.