Hoe we door asynchrone communicatie beter samenwerken: ontdek ons experiment

Tischa, Stagiaire PHP developer

Full name: Tischa Nyanguile / Home office: Tienen / Stageperiode Bij Wieni: maart-mei 2021

Waarom leek een stage bij Wieni jou interessant?

Ik was op zoek naar een stage waar ik echt onderdeel uit zou maken van het development team, en mee zou werken aan projecten die veel uitdaging en afwisseling bieden. Daarnaast wilde ik werken met een programmeertaal die ik goed ken en zelf gebruik. Wieni sloot hier perfect aan en was precies wat ik zocht voor mijn eerste werkervaring als PHP developer.

Word je als stagiaire veel losgelaten, of juist strak begeleid?

Tijdens mijn eerste weken bij Wieni, heeft mijn stagementor, Pham, mij veel ondersteund. Ik heb, naarmate de tijd vorderde, de ins en outs van het project leren kennen. Aangezien mijn stagementor mij altijd verschillende taken gaf, wist ik wel waarmee ik mij kon bezighouden. Het is niet evident om altijd en overal mijn plan te kunnen trekken, maar ik probeer steeds zelf te zoeken naar oplossingen vooraleer ik hulp vraag. Bij vragen of problemen is er altijd wel iemand om mij te helpen.

Hoe ziet jouw typische dag als PHP developer eruit?

Gezien de huidige maatregelen werk ik volledig van thuis uit, maar desalniettemin blijft het een interactieve stage. Ik check eerst wat er op mijn Google Calendar staat. Om 9 uur heb ik met mijn stagementor een ‘daily-call’ waarin we samen de doelen van vandaag bespreken. Vervolgens ga ik aan de slag met de taken van de huidige sprint. Momenteel werk aan een webapplicatie voor tour managers genaamd tourmanagement. In de back-end gebruiken we het php-framework Symfony samen met API Platform. Het project is opgedeeld in stukken, “issues”. Elke sprint werk ik aan een aantal issues. Hiervoor moet ik de user stories en requirements begrijpen en die vervolgens in de applicatie kunnen toepassen. In de voormiddag is er meestal ook een daily stand-up waar de voortgang wordt besproken. Na de middag ga ik verder met mijn werkzaamheden waarbij ik continu bezig ben met het puzzelen naar oplossingen en het optimaliseren van de software. Elke dag is anders binnen Wieni, dat maakt het werk leuk en pittig.

Wat was het meest verrassende of opvallende met “werken in een echt bedrijf”?

Op school richtte ik me vooral op de functionaliteit van mijn code. Als mijn code de verwachte output uitvoerde, was ik al tevreden. Ik heb bij Wieni snel geleerd dat goede code essentieel is. Dat zorgt er voor dat andere collega’s mijn code later nog zullen begrijpen.

Is er een groot verschil tussen wat je qua backend technologieën en programmeren op school leert, en wat je bij Wieni moet doen?

Tijdens mijn stage heb ik de meeste vaardigheden die ik heb geleerd gedurende mijn opleiding Toegepaste Informatica goed kunnen gebruiken. Voor bepaalde opdrachten kon ik gebruik maken van de verworven kennis van de opleiding, voor andere moest ik eerst zelf bijleren. Ik heb tijdens mijn opleiding een flinke basis gekregen van zowel front-end als back-end technologieën, maar bij Wieni heb ik de mogelijkheid om mij echt te verdiepen in PHP.